1. 0

Architektonické poklady Slovenska.

30. June 2024

Nie ste fanúšikmi architektúry? To nevadí. Slovensko má v talóne také fascinujúce stavby, že si ich zamilujete aj vy. Toto leto si môžete pridať na zoznam zaujímavých miest aj niekoľko budov, o ktorých ste možno ešte ani nepočuli. Ste individualista a chcete nezabudnuteľné zážitky? Alebo rodina s deťmi, ktorá už navštívila všetky najznámejšie a preplnené turistické miesta na Slovensku ako UFO, Modrý kostolík, Dóm sv. Alžbety či Spišský hrad? Tak tieto miesta sú určené práve pre vás. Predstavte si, že objavíte gotické a barokové perly, alebo naopak, modernistické zázraky a súčasné architektonické skvosty. Návšteva týchto netradičných architektonických budov ponúka široké spektrum zážitkov, ktoré môžu obohatiť aj náš každodenný život. Poďme si ich predstaviť.

1. Dom hore nohami

Tento dom pôvodne vznikol ako prejav frustrácie nad byrokraciou. Stavba sa nachádza pri Liptovskom Mikuláši neďaleko akvaparku. Je plne zariadená a ponúka skvelý interaktívny zážitok. A kde je háčik? Samotné vybavenie nie je na zemi, ale je pripevnené  nad vašimi hlavami akoby odolávalo gravitácii. Súčasťou interiéru je napr. kuchyňa, WC či stoly. Najmä deti poteší detská izba s netradičnými obyvateľmi ako Snehulienka s trpaslíkmi, Červená Čiapočka s vlkom, myšiak Mickey, atď. Dom je navyše aj naklonený v dvoch rovinách, a preto sa vám po chvíli môže poriadne zatočiť aj hlava. Podobnú atrakciu na Slovensku nenájdete.

2. Rozprávkový dom pod Urpínom 

Rozprávkový dom pod Urpínom je slovenská rarita, nachádzajúca sa v Banskej Bystrici. Slúži pre rodiny s deťmi, pretože ponúka zábavu a rekreáciu, avšak je určená aj pre fajnšmekrov a kávičkárov. Dom je otvorený ako kaviareň s detskou zónou denne. Dospelý môže v tom čase piť kávičku v kaviarni a mať dieťatko pod dohľadom. Na svoje si prídu aj milovníci kreativity v prízemnej časti, kde sa nachádzajú tvorivé dielničky či organizované eventy pre deti.

3. Rotunda Sv. Juraja

Rotunda svätého Juraja je nazývaná aj Jurko. Ide o rímskokatolícku kaplnku severne od Nitrianskej Blatnice. Pochádza z 9. storočia, teda z predveľkomoravského obdobia. Je jednou z najstarších stavieb na Slovensku a najstaršou rotundou na Slovensku. Ide o veľmi zaujímavú stavbu, ktorá určite neohúri len milovníkov histórie. Dostanete sa sem lesnou cestou z Nitrianskej Blatnice. Rotunda má pekne upravené okolie a je určite príjemným oddychovým miestom v prírode, kde uniknete hluku veľkých miest a načerpáte novú energiu.

4. Synagóga v Lučenci 

Jednou z najočarujúcejších architektonických stavieb v Lučenci, ktoré dýchajú históriou je budova neologickej synagógy v secesnom štýle. Pochádza zo začiatku 20. rokov. Mesto Lučenec budovu synagógy využíva aj na rôzne kultúrne a spoločenské podujatia či na konanie slávnostných obradov. Synagóga je návštevníkom sprístupnená počas celého roka. Prehliadky sa konajú s vyškoleným lektorom a je tu prístupná stála expozícia židovského kultúrneho dedičstva mesta Lučenec. Ak vás zaujímajú pútavé informácie do vašej zbierky, synagóga je jednou zo štyroch rovnakých synagóg na svete (ostatné sa nachádzajú v Amsterdame, Bruseli a v Tel Avive).

5. Kostol Sv. Margity Antiochijskej

Prastarý kostol pri obci Kopčany na Záhorí je pamiatkou, o ktorej takmer nikto nevie. Pochádza z obdobia Veľkej Moravy a radí sa taktiež k najstarším sakrálnym stavbám na našom území. Jeho výstavba sa datuje do 9. - 10. storočia. Kostolík je uzavretý, no občas sa v ňom slúžia omše. Leží opustený spolu s 200-ročnou lipou uprostred rozsiahlejších lúk a polí, neďaleko rieky Morava. Je ideálnym miestom na ľahší výlet, prípadne cyklovýlet z obce. Je tu nádherné prostredie na oddych a nejeden fanúšik fotografovania si tu príde na svoje.

6. Litterra 

Viete, čo je Litterra? Jedinečný interaktívny priestor pre fantáziu, v ktorom vstúpite do sveta rozprávok, poletíte do vesmíru, stanete sa súčasťou komiksu či pisárom v rôznych historických epochách. Budova Litterry sa vyznačuje tým, že v nej bolo prvé slovenské gymnázium v Revúcej. Toto miesto sa nedávno premenilo na múzeum, avšak odlišuje sa od „klasického múzea“ tým, že búra hranice. V Litterre je povolené ísť za purpurové lano, dotýkať sa expozícií, skúšať ich, tvoriť. Návštevníci tu môžu vyjadriť svoj postoj, nahlas obdivovať a smiať sa. Litterra je podobné ako múzeum, len úplne iné. Návšteva stojí za to.

7. Most v Kolárove

Drevený most v Kolárove je najdlhším riečnym mostom s celodrevenou konštrukciou v Európe vďaka svojej dĺžke 86 metrov. Most vedie ponad Malý Dunaj k miestnej atrakcii, plávajúcemu lodnému mlynu. Vo vodnom mlyne sa nachádza Múzeum vodného mlynárstva. Vedľa mosta na brehu je tiež krčmička so zaujímavou architektúrou (hlavne pri pohľade od Malého Dunaja). V okolí vodného mlyna bol vybudovaný prírodný areál s množstvom zaujímavostí. Okolitá príroda je krásna a výlet sem určite neoľutujete.

8. Domčeky v Čičmanoch

Čičmany, malá obec v srdci Slovenska, sú preslávené svojou unikátnou architektúrou, ktorá pozostáva z desiatok maľovaných dreveníc. Vonkajšie steny domčekov sú pomaľované rôznorodou ornamentálnou výzdobou, ktorej korene siahajú do 18. a 19. storočia. Maľby vo vás vzbudia dojem, že ste sa ocitli v rozprávke o perníkovej chalúpke. Tento kúsok histórie sa stal dedičstvom a symbolom tradičnej slovenskej architektúry, ktorú radi navštevujú aj turisti z celého sveta.

9. Múzeum Danubiana

Kúzelný pohľad vás stretne už pri príchode k Danubiana Meulensteen Art Museum v Čunove, ktoré sa nachádza na cípe polostrova v strede mohutného toku Dunaja. Ide o jedno z najmladších európskych múzeí moderného umenia. Architektúra budovy je tu umocnená o jedinečné prostredie a ponúka nádherný výhľad či romantické západy slnka. Inštalácie umeleckých diel si môžete vychutnať ako v interiéri, tak aj v exteriéri galérie. Vo veľkej sále sa striedajú prehliadky svetových umelcov a okolitý park prezentuje sochárske diela slovenských a svetových autorov. Danubiana ponúka bohatý estetický a umelecký zážitok a ponúka príjemne strávený deň v ktoromkoľvek ročnom období.

Neváhajte preto a naplánujte si váš výlet..

Pripravte si fotoaparáty, zbaľte sa a vyrazte za dobrodružstvom, ktoré vám Slovensko ponúka. Stačí len chcieť objaviť to, čo nám leží priamo pod nosom, no často to prehliadame. Nechajte sa inšpirovať týmito krásnymi, zaujímavými, historickými i modernými miestami, Nemusíte cestovať do zahraničia, Slovensko vás prekvapí.

Autor: Nikoleta Laškotiová

Súvisiace články


Ako začať otužovať? Čítaním o chlade.

Čitať viac
01
December

Športoví fanúšikovia Slovenska, spojte sa!

Rok 2019 síce ešte zďaleka neskončil, no pre slovenských športových nadšencov už stihol ponúknuť množstvo naozaj špičkových podujatí. Tento rok však šport pohltil ešte viac fanúšikov na Slovensku, ako býva zvykom - a všetkým je jasné, čo za tým je.

Čitať viac
01
January

Od hobby k biznisu

Chceli by ste sa živiť niečím, čo máte absolútne radi?

Čitať viac
24
July