1. 0

Neberte život až tak príliš vážne.

10. June 2024

Spomínate si ešte na tie časy, keď ste boli dieťaťom? Pocity nekonečnej zvedavosti a otázok. Radosť z maličkostí, pocit, keď ste dosiahli hoci aj malinký úspech a boli ste šťastím bez seba. Bezstarostne ste objavovali svet a nevnímali čas okolo seba. Ako dospeláci častokrát zabúdame na túto významnú časť našich životov. Žijeme svoj dospelácky život a zatvárame oči pred maličkosťami, ktoré nás môžu urobiť šťastnejšími. 

Každý z nás však v sebe nosí svoje vnútorné dieťa  aj v dospelosti. Keď sa porovnáme s deťmi, veľakrát už ako dospelí strácame chuť objavovať. Rýchlo sa vzdávame a nie sme vytrvalí. Malé dieťa, keď sa učí chodiť a spadne, nevzdá to a nepovie si, už sa nikdy nepostavím. Jednoducho sa postaví a skúša kráčať znova. My dospeláci sa častokrát po prvom neúspechu vzdávame, pretože nás zaujíma to, čo povedia iní o našom (prvom) neúspechu. Dieťa nič take nerieši.

Skúsme sa vrátiť do detských čias a objaviť v sebe skryté vnútorné dieťa, plné radosti a hravosti. Ako na to?

  • Hrajte sa 

Ak máte chvíľu času, ktorú potrebujete zmysluplne využiť, hrajte sa. Hry neboli vymyslené iba pre deti. Aj dospelí dokážu získať nové podnety a zabaviť sa.  Skúste si zahrať zábavné spoločenské hry s priateľmi, vyskúšajte laser games či paintball, kde využijete skúsenosti zo schovávačky, zahrajte si loptové hry, choďte do zábavného parku na kolotoče alebo vyskúšajte tobogány. Vyhraďte si deň plný zábavy. Ak máte deti, určite ich zapojte do všetkých aktivít a užívajte si daný moment.

  • Skúste niečo nové

Deti sú prirodzene zvedavé a objavujú stále niečo nové. Zalovte v pamäti a skúste sa opýtať samých seba, čo by ste chceli ešte vyskúšať, alebo čo nové by vás potešilo. Môže ísť o úplne jednoduché veci ako začať s novým športom, tancom či inou aktivitou, navštíviť nové miesto, stať sa dobrovoľníkom a pomáhať, skúsiť niečo namaľovať alebo vytvoriť, oblečte si niečo bláznivé. Objavovanie nových vecí v nás prebúdza kreativitu a dodáva nám pocit sebavedomia. 

  • Smejte sa

Deti sa smejú oveľa častejšie ako dospelí. Smiech je liekom na dušu a aj keď momentálne neprežívate veľmi šťastné obdobie, skúste sa obklopiť ľuďmi, ktorí vám ten smiech na tvári vyčarujú. Sledujte komédie či smiešne videá, počúvajte zábavné podcasty, prečítajte si vtipy. Ak máte deti, bláznite sa s nimi úplne prirodzene. Smiech nám pomáha uvoľniť napätie v tele a odpútať sa od každodenných povinností a starostí.

  • Navštívte prírodu

Ako zamestnanci sa mnohí z nás zavrú počas dňa do rôznych budov, v ktorých strávia minimálne 8 hodín. Deti, naopak, trávia veľa času vonku a objavujú prírodu. Aj vy si urobte čas na prechádzku v parku či v lese, objavte krásy prírody počas bicyklovania, alebo len si sadnite s niekým blízkym na sympatické miesto a pozorujte nočnú oblohu. Z prírody dokážeme načerpať veľa pozitívnej energie. Veď aj ako deti sme počas víkendov či prázdnin trávili čas vonku od rána do neskorého večera a potom sa ukladali na spánok s úsmevom na tvári.

  • Prežívajte emócie

Ak ste smutný, nesmejte sa nasilu – ani deti to nerobia. Ak sa potrebujete vyplakať, plačte a nepotláčajte to v sebe. Ak sa hneváte, skúste si spomenúť, čo ste robili ako dieťa, keď ste sa nahnevali. Naopak, ak ste šťastní či nadšení, podeľte sa o to s inými. Možno ich inšpirujete či rozveselíte. Vedzte, že nikto nie je permanentne usmiaty a ak to tak necítite, nepotrebujete sa pred nikým pretvarovať, že ste v poriadku. Ozvite sa niekomu, o kom viete, že s vami spoločne prežije tieto rôzne emócie a podporí vás. Veď aj rodič prežíva s dieťaťom všetky prirodzené emócie.

  • Prestaňte vnímať čas

Aspoň na chvíľu sa zastavte a nemyslite na to, čo všetko ešte potrebujete dokončiť. Práca vám neujde, ale výnimočné momenty vo vašom živote možno áno. Deti nevnímajú čas, a preto nie sú pod časovým stresom. Skúsme sa nimi inšpirovať a v istých momentoch, ktoré nie sú životne dôležité, nevnímať čas. Možno zistíte, že z vás opadne vnútorný stres a budete sa citíť lepšie.

  • Snívajte

Deti majú veľké sny a neboja sa snívať. Aj keď dospelým to mnohokrát príde nereálne, deti svojimi snami doslova žijú. Vyhraďte si priestor na svoje vlastné sny. Napíšte si zoznam vecí, ktoré by ste chceli dosiahnuť. Dovoľte si snívať aj veľké sny, ktoré vás budú motivovať a inšpirovať.

Keď sme boli deťmi, túžili sme sa stať dospelákmi. Rodičia nám boli príkladom a väčšina z nás chcela byť ako oni – veľkí, statoční, zodpovední a silní. Vyrástli sme a ako dospeláci sme sa, bohužiaľ, zabudli smiať a začali sme brať svoj život až príliš vážne. 

A aj keď už sme dospelí, robme, čo nás baví, buďme tým, kým sme. Buďme spontánni a počúvajme svoj vnútorný hlas. Aj keď dospejeme, nemusíme predsa zabudnúť na tie krásne bezstarostné momenty. Skúste si nájsť čas na tieto aktivity a sledujte, ako sa váš život naplní novou pozitívnou energiou. Objavte to svoje vnútorné dieťa. Nie je to až také zložité…

Autorka : Nikoleta Laškotiová

Súvisiace články


Inšpiratívne knihy pre ženskú dušu

Čitať viac
28
March

Noviny ako ich (ne)poznáte. Čítate ich dennodenne, viete však, kedy vznikli?

Niekto by nám mohol oponovať, že v dnešnej digitálnej dobe už noviny ako také pomaly ale isto zanikajú a všetko nájdeme online. Áno, je pravda, že väčšina z nás si už aktuálne informácie vyhľadá na internete, pípne im notifikácia či zasvieti správa a vedia, čo sa za posledných pár hodín udialo. No stále medzi nami existujú skalní fanúšikovia papierových novín, bez ktorých si niektorí svoju rannú kávičku len sotva vedia predstaviť. 

Čitať viac
01
June

Aké žánre vo svete kníh sú najobľúbenejšie?

Čitať viac
11
March