1. 0

Výročie svadby: cestovanie časom spolu s láskou

16. May 2024

Manželský život je ako dobrodružstvo, plné výziev, zážitkov a spoločne prežitých momentov. Ako loď na vlnách mora sa aj partnerský vzťah pohybuje cez rôzne etapy, z ktorej každá má svoje vlastné čaro a výzvy. Jednou z najkrajších tradícií je oslava výročia svadby, symbolu vernej lásky a oddanosti. Každá fáza manželstva je jedinečná, a práve tieto míľniky nám umožňujú zastaviť sa na chvíľu a poďakovať sa za všetky tie roky spoločnej cesty.

10. výročie svadby – cínová svadba

Po desiatich rokoch manželstva je načase osláviť cínovú svadbu. Cín je odolný kov, ktorý symbolizuje pevnosť a trvácnosť. Podobne ako tento kov, aj manželstvo si vyžaduje odolnosť voči životným výzvam. Je to prvý veľký míľnik, ktorý ukazuje, že láska pretrváva aj po prvých skúškach.

20. výročie svadby – porcelánová svadba

Porcelán je krásny a krehký materiál, ktorý symbolizuje jemnosť a eleganciu, ale aj silu. V 20. roku manželstva si páriky uvedomujú krásu svojho spoločného života napriek jeho krehkosti. Tento míľnik je príležitosťou na spomienky na spoločné chvíle a na to, ako ďaleko sa doteraz dostali.

25. výročie svadby – strieborná svadba

Štvrťstoročie manželstva oslavujeme striebornou svadbou. Striebro je vzácny kov, ktorý symbolizuje kvalitu a trvanlivosť. Je to výnimočný čas na reflektovanie nad minulosťou a plánovanie budúcnosti. Spoločne sme prekonali mnoho prekážok a dosiahli toľko cenných vecí, a to si zaslúži uznanie.

30. výročie svadby – perlová svadba

Po troch desaťročiach manželstva slávime perlovú svadbu. Perla je symbolom krásy, dokonalosti a dlhovekosti. Podobne ako perla, aj manželstvo sa stáva cennejším s plynutím času. Je to obdobie spomienok na spoločné chvíle a radosti zo života stráveného vo dvojici.

40. výročie svadby – rubínová svadba

Štyridsať rokov manželstva je skutočným požehnaním a toto výročie sa oslavuje ako rubínová svadba. Rubín je symbolom lásky, vášne a vitality. Je to príležitosť na oslavu vášnivého vzťahu, ktorý pretrval všetky životné búrky a stále ho živí oheň lásky.

50. výročie svadby – zlatá svadba

Zlatá svadba je výnimočným míľnikom, ktorý oslavuje polstoročie lásky a oddanosti. Zlato je symbolom trvácnosti, hodnoty a slávy. Je to obdobie, kedy si páry uvedomujú, aké veľké bohatstvo majú vo svojom partnerstve. Sme svedkami dôkazu, že trvalá láska je najväčším pokladom, ktorý môžeme mať.

A následne 60. výročie svadby známe aj ako diamantová svadba, ktorú vo svojom živote neoslávi úplne každý. Jej tradíciu začala kráľovná Viktória, ktorá však za diamantové označila 60. jubileum zasadnutia na trón. Prívlastok diamantová vychádza z faktu, že po takom dlhom čase človek vie, že život je rovnako krásny ako tvrdý. Diamantová svadba sa spravidla pripomína práve diamantovými šperkami a oslavou inšpirovanou týmto kameňom. V menších obciach je zvykom, že manželom príde zablahoželať starosta. 

Každé výročie svadby je príležitosťou na prehodnotenie a oslavu lásky, oddanosti a spoločných zážitkov. Je to čas na to, aby sme si uvedomili hodnotu nášho partnerstva a vyjadrili vďaku za všetko, čo sme spolu dosiahli. A nech život prináša ďalšie výzvy, spoločne ich prekonáme s láskou a porozumením, ako sme to robili doteraz.

Autorka: Adela Jasenovcová

Súvisiace články


Novinka

Dovolenkové čítanie volá!

Super tipy na knihy

Čitať viac
25
July

Vylaďte domov v jarnej nálade

10 tipov
Čitať viac
01
May

Čítaním k mentálnej sviežosti..

Ochráni nás čítanie pred Alzheimerovou chorobou?

Čitať viac
11
February